17 Νοε 2021

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΤΟ ΜΟΝΟ ΟΠΛΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πολυτεχνείο, Νομική, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μόρφωση, Παιδεία...

Αντίδραση σε κάθε φασιστικό κίνημα. Αντίδραση σε καθετί που εμποδίζει την ελεύθερη έκφραση, σε μουσική, σε πεζογραφία, σε ποίηση. Μια Ελλάδα "στο γύψο"...

"Μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης, όπου όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε κι αυτές να καταποντιστούν μέσα στα ελώδη στεκούμενα νερά", έτσι περιέγραφε ο Γ. Σεφέρης την κατάσταση φίμωσης της ελευθερίας που είχε επιβληθεί.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β' Γυμνασίου και της Α' και Β' Λυκείου μας παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο, αφιέρωμα στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Οι μαθητές του 2021 "φόρεσαν" τους ρόλους των μαθητών - φοιτητών εκείνης της ζοφερής περιόδου και μας μετέφεραν στο κλίμα της εποχής, την απόγνωση, τον φόβο, την ανεξέλεγκτη επιβολή εξουσίας.

Έπαιξαν πιάνο και φλάουτο και τραγουδήσαμε όλοι μαζί  "Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία", αναρωτώμενοι, πόσους δρόμους ανελευθερίας έχει ζήσει ο λαός μας και πόσες ιστορίες παρόμοιες έχει να διηγηθεί.

Οι φοιτητές, οι νέοι άνθρωποι αποτελούν πάντα την ελπίδα για μια κοινωνία δημοκρατική, που θα στηρίζεται στην παιδεία για να έχει ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς καμία χειραγώγηση. Όσο ισχυρότερη και πληρέστερη είναι η Παιδεία ενός λαού, τόσο πιο δύσκολο είναι να απεμπολήσει δικαιώματα αξιοπρέπειας, δημοκρατίας, ελευθερίας.

Αυτό ήταν το μήνυμα της φετινής μας εορταστικής εκδήλωσης για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Photo credits: Φώτης Λ., Μαθητής B' Λυκείου

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες